U bent hier: Home / Studeren / Opleidingen / Masters / Werktuigkunde

Werktuigkunde

Opleiding Burgerlijk Ingenieur aan de KU Leuven
 

Master in de ingenieurswetenschappen:

WERKTUIGKUNDE

Werktuigkunde is een erg breed domein binnen de ingenieurswetenschappen. Het integreert zowat alle disciplines uit de technologie en de techniek. Elk apparaat of product waar we in het moderne dagelijkse leven mee omgaan, is het resultaat van een steeds verder gaande synergie tussen verschillende basistechnieken. Een auto is een complex systeem dat bestaat uit zeer uiteenlopende soorten materialen, dat uitgerust is met een energieefficiënte motor en met intelligente systemen aan boord, dat weinig lawaai maakt, dat veilig is voor inzittenden en andere weggebruikers, en dat aan nog vele andere steeds strenger wordende eisen voldoet. Een scheerapparaat, een haardroger, een koffiezet apparaat, een koelkast en een wasautomaat lijken misschien iets minder complex, maar ook deze worden steeds verder verfijnd dankzij de integratie van moderne technieken. Hetzelfde geldt voor chirurgische robots, satellieten voor telecommunicatie of aardobservatie. Kortom: alle producten die ten dienste staan van de moderne maatschappij ontstaan uit de combinatie van uiteenlopende technische disciplines. De werktuigkundige is de integrator bij uitstek die al deze ontwikkelingen realiseert. Vaak zijn technologische ontwikkelingen in de werktuigkunde een katalysator voor vernieuwingen in aanverwante domeinen. Zo maken nieuwe productietechnieken het mogelijk elektromechanische systemen steeds verder te miniaturiseren. Dit vereist een multidisciplinaire opleiding, waarin al deze technologieën een plaats krijgen in het curriculum.

Werktuigkunde is een algemene opleiding die alle disciplines van basiswetenschappen, techniek en technologie integreert. Een essentieel element van de opleiding werktuigkunde aan de KU Leuven is de directe praktijk van elke student in het reële bedrijfsleven. Na de ontwerpopdracht in de bacheloropleiding kom je in het masterprogramma opnieuw intensief in contact met de industriële realiteit.

ALGEMENE GEGEVENS

Programmadirecteur
Prof. Dirk Vandepitte
poc@mech.kuleuven.be

Masterproefverantwoordelijke
Prof. Dirk Vandepitte

Stagecoördinator
Prof. Herman Bruyninckx

Administratieve ondersteuning
Mevr. Karin Dewit poc@mech.kuleuven.be

Ombudsen
website ombudsen

Lees ook over
Netiquette

"Werktuigkunde of mechanica heeft voor mij net dat ietsje meer technische uitdaging."​

Ann Van der HeggenAnn Van der Heggen,  manager technische dienst Assenfabriek, DAF

Loopbaan

Als ingenieur werktuigkunde kan je in je werkkring een brede waaier van taken opnemen; zo kan je bijvoorbeeld deel uitmaken van een team dat instaat voor het ontwerpen en ontwikkelen van constructies, machines, apparaten, technische systemen of productieprocessen. Het kan ook zijn dat je leiding geeft aan een bedrijf (KMO) of aan een productie-, onderhouds- of ontwikkelingsafdeling van een multinational, of - wie weet - aan je eigen onderneming. Misschien word je verantwoordelijk voor technische marketing of verkoop, of ben je actief als organisatiedeskundige. Anderen zullen wetenschappelijk onderzoek uitvoeren aan een universiteit of onderzoeksinstelling of doceren aan een industriële hogeschool. Misschien werk je via de administratieve diensten van de regionale of federale regeringen mee aan het beleid of aan de veiligheid van onze maatschappij. Kortom de mogelijkheden zijn legio.

INTERNATIONALE MOGELIJKHEDEN

Meer informatie over de internationale mogelijkheden aan onze Faculteit.